• Ingvild Wivel

Når vi tråkker på andre, blir vi større da?

Updated: Mar 5


Jeg har tenkt på formuleringen ”jeg synes så synd på…”. Hva mener vi med det liksom, hva forteller det om den som sier det, og den som mottar? Du hører uttalelsen i mange sammenheng, og stadig vekk i disse ski-mesterskaps-dager.


Umiddelbart fremstår utøveren på toppen av pallen medfølende og generøs. Hun viser pressen og verden ansikt som et godt og raust menneske med varm omtanke for lagvenninnen som tapte.


Vi er mennesker. Vi vil så gjerne bli likt. Så vi sier sånne ting - flyter litt rundt på overflaten og gjør så godt vi kan.


Men. Hvis vi dykker litt ned. Kan det være at ”jeg synes så synd på…” ikke er trøst, men noe helt annet. Nemlig at uttalelsen kommer fra en som føler seg hevet over den som ligger nede. Og som har en stille glede av å tråkke taperen litt ekstra ned?


Vi trøster barn som slår seg. Vi trøster ikke konkurrenter på ski. Dem slår vi.


I følge Store Norske leksikon: ”ordet Synd er en religiøs betegnelse, særlig brukt i kristendommen, for en tilstand av urenhet, mangel eller feil."


Ikke relevant? Tror det. Og gremmes.


Foto: Ingvild Wivel

13 views

 

 

 

 

Kreditering og forbehold. Alle bilder og alle tekster på denne siden er beskyttet av Åndsverk-loven. Hvilket betyr at hverken bilder eller tekster vist på siden kan benyttes uten rettighetshaverens kreditering og tillatelse. For kreditering, tillatelse eller andre spørsmål, ta kontakt pr mail.  Dette nettstedet kan inneholde lenker til andre nettsteder. tekstforfatter.no er ikke ansvarlig for informasjon, materiale, produkter eller tjenester som er tilgjengelig via eller på disse nettstedene. Din tilgang til, og bruk av disse nettsidene, skjer på eget ansvar.