• Ingvild W

Gøy med gen-test!


Som barn lurer du jo på hvor du kommer fra, egentlig.


Jeg har tatt gentest jeg. Jo, jeg har det det. Ikke en sånn test som skremmer med hvilke sykdommer som lurer i mitt indre, men en som forteller meg om opphav og geografi. Jeg har alltid visst at jeg er 100 % etnisk norsk, men det er ting å lære, tenkte jeg, og åpnet opp for fortiden.

Ante det vel, miksen av gener kan være svært forskjellig fra søsken til søsken, noe som gjør hver enkelt av oss unike og ulike. Feil da kanskje, å oppdra søsken likt, eller sammenligne og sette dem opp mot hverandre - epler og pærer?

Men det var mer i vente, det gen-testen virkelig har åpnet øyene mine for, er toleranse. For jeg har felles gener, bare sånn på fragment-nivå, men dog, med folk fra omtrent samtlige land på kloden, og det har trolig du også. Somalia, Midtøsten, Israel, Spania, Russland, Amerika, Sør-Amerika, over alt rusler det folk som har felles gen-fnugg med meg.

Enkel matematikk avslører dessuten at én av mine oldeforeldre har et hittil ukjent opphav. Nevnte jeg forresten at jeg ikke var så helnorsk likevel? Neida, er 59,3% skandinav, med ande ord en romslig miks av dansk, svensk og norsk. Pluss fire andre etnisiteter jeg aldri så komme.

Spennende. Samtidig, ikke viktig i det hele tatt - vi er den vi er, alle sammen.

2 views0 comments

Recent Posts

See All