• Ingvild W

Om isfjell og bittelitt Jung

Updated: Feb 11, 2021

Foto: Ukjent

De hadde null interesse av å jobbe for tyskerne disse to norske damene. Så de flyktet. Her endelig framme ved en svensk grensepost, vi snakker sommeren 1943.

Vi eier hver vår virkelighet, sies det. Ulike syn baseres på ulike minner og følelser. Som når ektepar på stupet presenterer hvert sitt verdensbilde med mål om å verve sympatisører i omgangskretsen. Ikke greit det der.

Det snakkes også om kollektiv bevissthet, at vi som gruppe eller samfunn deler felles mål, adferd og holdninger. Carl Jung mente at vår bevissthet var toppen av isfjellet, mens alt under vannflaten var underbevissthet, som slett ikke fløt fritt men som hadde felles plattform med alle andres isfjell.

Jeg har kjent gamle mennesker som til stadighet hevdet at ”Det var bedre under krigen”. Virkelig? Jeg mener, støvel-tramp oppover Oslo hovedgate, deportasjon av jøder, brenning av Finnmark, adskillelse fra dem du var glad i, kaffe-surrogat og helvete på jord, hver dag. Kollektiv bevissthet - felles fiende, felles frykt, felles innsats, felles avmakt.

Og nå? Demokratiet spriker i alle retninger, fingre krøller seg over tastaturer i sinne, vi skuler på ethvert avvik, alle politikere vet best og hvert lite menneske-frø kan bli hva vi vil, og det blir vi også, nemlig oss selv nok - opp og fram i lyset, helst mer eller mindre avkledd i media, se på meg!!!

Stakkars oss. Eller ikke? Vår verden flyter over av velstand og ressurser, kanskje vi bare skulle stupe ned til foten av fjellet og holde hender med unge Greta Thunberg?

God sommer!


17 views0 comments

Recent Posts

See All